This is default featured post 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured post 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured post 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured post 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured post 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Saturday, February 9, 2008

Harapan terakhir.


Sebenarnya nak cerite pasal harapan terakhir. Dalam membuat sesuatu perkara x semestinya nasib selalu terus kepada kita. Mengharap harapan terakhir biase nye akan berlaku apabila kita sudah melakukan segala perkara untuk mendapatkan tujuan tertentu. Ketika tu lah bru kite sedar tuhan amat diperlukan lantas kite berdoa dengan bersungguh2. Kekadang siap bernazar…. eh.
Kisah nie berlaku selepas 3 jam cast off dri satu port kat japan. Banyk betul bot2 ikat kat situ.

D/C Mohd Munir B Che Ali statement of fact.

I was on bridge with 2/O and 3/O doing 1200 to 1600 watches. I saw one fishing boat on the stbd beam. The fishing boat initially stopped and after passing abaft vessel beam, she started to move parallel to vessel at the speed of 19 knots. After overtake this vessel, she suddenly alter her course to port to cross vessel bow and OOW immediately alter the ship course to starboard. The fishing boat cross the vessel bow at the distance of 0.2 nm.


Huhu ngeri betul time tu. Darah dah kering dah. mAse utk berdoa je time tu. Supaye x berlaku ape2.
HARAPAN TERAKHIR TIME TU: SUPAYE BOT IKAN TU PASS & CLEAR
HUHU HARAPAN TERAKBUL EH.

Friday, February 8, 2008

SANTAU


korang mesti pernah dengar pasal santau...ngeri,,, perut kembung, muntah darah.

so, sya bagi tips sikit pasal bende nie. insya 4JJI berkesan......

Ilmu untuk membantu.
Surh al quarish
Baca surah ini bila sampai ditempat yang diragui (tepat yang famous dgn santau….)
Sebelum makan baca bismillah hil lazi layadurull maas misai un fil ardi wala fis sammai…….

kalau terkene di bawah adalah first aid untuk santau sebelum mendapat rawatan pakar
first aid santau
1. Surah al fatehah 3x
2. Surah al quarish 3x
3. Bismillah hil lazi……….3x
4. Hembus dalam air dan bagi minum pada mangsa

Mimpi


Ceramah ustz ismail kamus
Semua orang bermimpi…..
Firaun bermimpi pasal lahirnya seorang bayi yang menggugat takhtanya
Nabi yusuf bermimpi pasal 11 bintang sujud kepadanya
Kadang2 gembire kadang2 menggerunkan
Kadang kala muke tersenyum mase mimpi
Ade yang boleh ditadbir, ade yang tidak
Jujur dalam segala perbuatan akan menjurus kepada mimpi yang benar
dan boleh ditadbirkan
Mimpi
1. Mengembirakan (solat)
2. Menakutkan (diganggu syaitan)
3. Psikologi diri sendiri (disebabkan permikiran pada waktu siang)

Tadbir mimpi hanya oleh orang yang berlimu dan harus ditadbir sebelum matahari terbit.
Mimpi yang x baik (akan ditertawakan orang lain)/ baik (didengki orang lain)jangan diceritakan kepada orang lain.
Ludah disebelah kiri dan bacalah al iztiazah jika bermimpi buruk (aku berlindung dengan allah dari syaitan dan apa yang aku saksikan) beralih tempat tidur.sebaik2nya lakukan solat sunat.
Ceritakan mimpi kepada orang yang boleh menyimpan rahsia atau orang yang dikasihi sahaja atau orang yang pandai mentadbir.
Sebaik2 mimpi adalah sewaktu waktu sahur.
Susu dan mimpi huhu
1. unte (akan dapat harta yang halal)
2. lembu (negeri x kan kemarau)
3. biri biri (kesenangan dan kesihatan)
4. binatang liar (akan berlaku keraguan dan syak pada agama)
5. binatang buas (akan dikeji orang)
6. singa ( akansenang tapi dimusuhi)
7. anjing(akan ketakutan)
8. kucing (sakit)
9. harimau (akan bermusuh)
adap untuk mimpi benar
1. berlaku benar
2. mengadap kanan
3. baca surah as syam
4. 3 kul
5. Baca surah at tinn
6. Doa(aku berlindung dari mainan syaitan baik di waktu jaga & tidur,dan aku meminta mimpi yang baik dan elok serta dan boleh diingat,dan perlihatkan mimpi yang aku suka
)
semoga menjadi sumber ilmu....

Thursday, February 7, 2008

Menyelamat atau diselamatkan.








Adalah piihan anda untuk menjadi penyelamat atau menjadi orang yang diselamatkan.bagi saya, saya lebih rela menjadi penyelamat. Rasa seronok bila dapat menolong orang lain dengan kuderat sendiri. Mungkin ade orang yang sependapat dengan saya. Mungkin juga tidak…..
Tetapi untuk menjadi penyelamat kite perlu belajar cara menyelamat yang betul. Emmm… susah kan?







Anda bagai mana?

kita sebagai manusia

video

kadang kala bila memikirkan masalah yang sedang menimpa,kita akan cemburu melihat haiwan disekeliling. mereka seupama tenang dalam hidup masing-masing tanpa perlu memikirkan masalah orang disekeliling.

tetapi,sebagai manusia yang telah diciptakan dengan sebaik-baik kejadian haruslah bersyukur.terlalu banyak kebaikkan menjadi manusia jika dibandingkan dengan haiwan.

tuhan tidak memberatkan kita semua dengan ujian yang tidak dapat dipikul.

aja-aja fighting! basha!!

vidio nie sya ambil semasa di himeji japan.tikus besar dengan tuannya.......

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More